Якщо діти погано вчаться у школі,
то проблема може полягати не в їх інтелектуальних здібностях, а в недостатньому
або неправильному харчуванні.
Мозок людини, що росте, - це
досить голодний орган, який поглинає величезну кількість поживних речовин. Ось
десять видів продуктів, що сприятливо впливають на роботу головного мозку, які
варто включити в дієту:
1. Лосось. Жирна морська риба містить корисну для мозкової
функції жирну кислоту омега-3, вживання якої покращує когнітивну функцію мозку.
Дитині можна давати з собою бутерброд із смаженим або тушкованим лососем і
овочами (нарізаним огірком, помідором або листям салату).
2. Яйця.
Жовтки містять холин, елемент, що поліпшує пам’ять. Школяру
можна на обід дати смажене яйце або омлет між двома шматочками хліба з цілісного зерна.
3. Арахісове масло. Арахіс – джерело вітаміну
Е, антиоксиданту, що захищає нервові мембрани в мозку. Несолоний арахіс можна
додавати в будь-які салати,а арахісове масло дуже смачне із свіжим хлібом.
4. Цілісне зерно. Людський мозок
для нормального функціонування вимагає певну кількість глюкози. Цілісне зерно
містить і глюкозу, і клітковину, а також вітаміни групи В, що живлять нервову
систему. Купуйте для себе і своїх дітей вироби з невибіленої цілісної муки або
печіть хліб самі.
5. Вівсянка. Овес - це кращий
сніданок для дитини, тому що містить вітамін Е, В, потассіум і цинк. Ці
елементи і вітаміни допоможуть вашим
дітям повністю реалізувати свій
інтелектуальний потенціал. Якщо ви робите овочеві і фруктові соки вранці,
покладіть небагато сирої вівсянки в сік.
6. Ягоди. Полуниця, чорниця,
вишні, малина, ожина і ін. містять антиоксиданти, що запобігають раковим
захворюванням. Дослідження
показали, що зокрема полуниця і чорниця покращують пам’ять,
а насіння в малині, полуниці, ожині і суниці багаті омегою-3. Свіжі ягоди
можна додавати в салат, овочеві страви, мюслі або їсти просто так.
7. Боби. Дуже корисна квасоля,
горох, нут (баранячий горох) і чечевиця завдяки вмісту протеїну і так званих
складних вуглеводів (які трохи підвищують рівень цукру в крові) та клітковини,
плюс вітамінів і мінералів.
8. Різноколірні овочі. Овочі
яскравих насичених кольорів містять
велику кількість антиоксидантів, які поновлюють пошкоджені клітини.
Давайте дітям нарізані свіжі
овочі або робіть соуси до макаронів з великою кількістю овочевих інгредієнтів.
9. Молоко і йогурт. Молочні
продукти багаті протеїном і вітамінами групи В - важливий компонент росту мозкової тканини, утворення
нейротрансмітерів і ензимів. Купуйте дітям несолодкий йогурт, нежирну сметану,
молоко, ряжанку і кефір для повноцінного сніданку перед школою.
10. Нежирна яловичина Нежирне м'ясо
- джерело заліза і
цинку, що сприяють поліпшенню
когнітивної функції мозку. Вживання нежирного м"яса разом з їжею, багатою
вітаміном С (помідори, болгарський перець, апельсини, полуниця) покращують засвоєння
заліза в організмі.
Источник: http://zhivem-zdorovo.com |